Ootamatu lahendus uneprobleemidele - seeneekstraktide varjatud potentsiaal

Unehäired? Väsimus? Raske uinuda? Teadus ütleb, et funktsionaalsed seened saavad Sind aidata!

  • Oled päev otsa väsinud, aga kui pea padjale paned pole und kusagil?
  • Uni on katkendlik ning hommikul ärkad väsinud ja pahurana?
  • Terve päev tahaks toituda rämpsust ja mitte midagi teha… 
  • Tuttav tunne? 

Viimasel ajal saame pidevalt kirju, et mis võiks aidata tagada kvaliteetset und ning võidelda väsimusest tuleneva ajuudu, sooritusvõime langemise ja insomnia vastu.

 Mõtlesime, et vaatame sügavuti, mis võib uneprobleemide taga olla.

1. UNEHÄIRED

Unehäired täiskasvanutel on üha sagenev probleem. Unehäireid koos ärevusega saab lugeda tänapäeva epideemiaks, mis väljendub nõrgas immuunsüsteemis, kroonilises väsimuses ning langenud teovõimes. Unearst ehk somnoloog doktor Erve Sõõru toob välja, et kuni 31% täiskasvanud inimestest vaevleb unehäirete all. Enamasti arvavad inimesed, et katkendlik uni, norskamine ja päevane väsimus on normaalne nähtus ja unehäired jäävad märkamata. [1]

Unetuseks saab lugeda: raskust magamajäämisel, hektilist und, pidevat öist ärkamist, varajast ärkamist, raskust taasuinumisel ning mitte välja puhkamise tunnet.

Enamasti peetakse unetuseks, kui uinumise aeg on üle 30 minuti ning kui seda esineb nädalas rohkem kui kolmel ööl. Kui probleem on kestnud üle kuue kuu, peetakse seda raskeks unetuseks, mis nõuab arsti abi. Lühemaajalist unetust võivad tekitada ajutine stress või pingelised elusündmused.[2]

melatoniin_uni

2. Mis on uni? unerütm? kortisool vs. melatoniin?

Uni on inimese elutegevusele ülitarvilik. Imikud magavad pea terve ööpäeva, teismelised vajad keskmiselt 9 ning täiskasvanud 7-8 tundi und. Kui palju keegi aga täpselt peab magama, tunnetab inimene ise. Naistel on tavaliselt suurem unevajadus kui meestel [3]. 

Unetsükkel koosneb pindmisest unest ja süvaunest, mis esinevad pigem õhtu poole ja aitavad organismil füüsiliselt taastuda. Hommikupoole kogeme enamasti unenägude ehk REM-und, mis taastab vaimset tasakaalu. Sel ajal aktiveerivad suguhormoonid käbinääret tootma melatoniini. [6]

 Une sügavus ja stabiilsus seostuvad inimesel hormoonide kortisooli ning melatoniini tasemega kehas. Füsioloogilised protsessid alluvad üldiselt tsirkadiaantsüklile, millest peamine on une-ärkveloleku tsükkel. [6]

Kortisool äratab

Stressi- ja ärevuse korral hakkavad neerupealised kortisooli tootma. Kortisooli peamine eesmärk on tõsta veresuhkru taset, et keha saaks energiat stressiallikaga võitlemiseks.[4] Kehal tõusevad esile reaktsioonid nagu higistamine, kuumatunne, südamekloppimine, värin, nõrkus, peapööritus, hirmutunne, ärevus või iiveldus. [5] Reaktsioonina ärevustundele toodavad neerupealised adrenaliini ja kortisooli, et veresuhkru taset uuesti tõsta. Selline ring jääb korduma ning stressist ei vabaneta. Liigne kortisoolitase kehas põhjustab unehäireid. [4] 

See tähendab, et mida rohkem inimene stressi- ja ärevust, seda keerulisem on kehal magama jääda. Keha tunneb, et on ohtlikus olukorras ning muudab inimese erksaks, et vajadusel võidelda. 

Keha kortisooli tootmise tase on seotud inimese unerütmiga. Hommikuti on kortisooli tase kehas kõrgem. Nii annab inimese bioloogiline kell teada, et on aeg ärgata. Õhtul aga on kortisooli tase kehas madalam, keha annab märku, et on aeg puhata. Kui aga kehal on stress jääb kortisooli tase kõrgeks ning inimesel on raske uinuda.   [4]

Melatoniin uinutab

Melatoniin on neurohormoon, millel on ööpäevarütmi ja und reguleeriv toime. Keha vabastab melatoniini eelkõige pimedas. Süvaune ajal suureneb testosterooni ja kasvuhormooni sisaldus kehas. Sealjuures alandavad hüpofüüsi hormoonid süvaune ajal neerupealiskoore hormoone ehk kortisooli. [6] See tähendab, et samal ajal kui keha vabastab melatoniini, tõkestab ta ka kortisooli.

unehäired

3. Halval unel on tõsised tagajärjed

Pole üllatus, et keha vajab normaalseks olemiseks kvaliteetset und.

 Kuid paljud ei mõista, et pidev unepuudus või unerütmi häired võivad endaga kaasa tuua tõsised haigused. Isegi jet lag võib tervisele suurt mõju avaldada. See on loogiline kui mõelda, et oleme arenenud koos päikese rütmiga. [5]

Nüüd, võid olla üllatunud, et halb uni võib endaga kaasa tuua sellised haigused:

  • diabeet
  • immuunsüsteemi nõrgenemine
  • Alzheimeri tõbi
  • stress
  • kognitiivne ja mentaalne võimekus
  • madaldunud testosterooni tase meestel
  • rasvumine
  • südame- veresoonkonna haigused [9][2]

Uni sõltub meie hormonaalsest seisundist. Loogiline, et kroonilise unepuuduse tagajärjel meie keha nõrgeneb ning see mängib olulist rolli erinevate tervisehädade tekkel. 

Uni on kehale ning ajule nii oluline, et lausa üks magamata öö suurendab riski Alzheimeri tõvele, mis on seotud valgu (β-amüloidi) liigse kogunemise tõttu ajus. [10]

MEIL ON OLEMAS TÄIESTI LOODUSLIKUD JA SÕLTUVUST MITTETEKITAVAD VAHENDID, ET TOETADA OMA UNERÜTMI JA HORMOONE.


4. Funktsionaalsed seened 

Mis need on? 

Funktsionaalseid seeni on kasutatud tervise toetamiseks ning hormonaalse tasakaalu loomiseks juba tuhandeid aastaid.

Aga milles seisneb erinevus ja mida üldse silmas pidada? 

Kõndides apteeki võib leida riiulite viisi und soodustavaid, närvilisust vähendavaid ning rahustavaid teesid, tablette ja eliksiire. Turul leidub väga erineva päritolu ja kvaliteediga tooteid. Meie oskame sõna võtta funktsionaalsete seente valdkonnas.

Seeneekstrakti tarbides veendu, et oled kursis toote pakkuja kvaliteediga. 

Toidulisandibrändid jahivad tihti ainult kasumit ning ei kontrolli oma toodete kvaliteeti. Sageli pulberdatakse seente viljakehad koos mütseeli ja seenesöödaga. Enamasti pole isegi teada, mille peal tooraine kasvab. Tulemuseks on seenepulber koos teadmata lisanditega.

Küsi endalt, kas toote pakkuja on välja toonud:

  • kust seeneekstrakt pärit on?
  • milline on seeneekstrakti kontsentraat?
  • kas tegu on puhta seeneekstraktiga?
  • mis on toimeainete sisaldus? 

Seente Vägi tooted on USA erapooletus laboris testitud ning testide tulemused ka meie kodulehel välja toodud. Meie toodete testide tulemused näitavad, et tegemist on ülimalt potentse ekstraktiga, sisaldades üle 50% aktiivseid koostisosi. 

Aktiivsed osakesed ja toimeained: 

Enam levinud funktsionaalsete seente aktiivsed osakesed ja toimeained, mis aitavad unetsüklit reguleerida ja und tasakaalustada.

  • Polüfenool - Toetab immuunsüsteemi, on vähivastane ja närvisüsteemi tasakaalustav.
  • Beetaglükaan - Vähendab riski südame- ja veresoonkonna haigustele ja kolesteroolile. Toetab seedimist ja immuunsüsteemi.
  • Triterpeenid - Kiirendavad kudede paranemist, aitavad võidelda haiguste, viiruste, mikroobide, vähi ning seeninfektsioonide vastu.
  • Ergosterool - On seene rakumembraani oluline komponent. Tõstab immuunsüsteemi tugevust, antioksüdant.
  • Ergotioneiin - Võimas antioksüdant, mida saadakse ainult seente kaudu. [11]
  • Glutatioon - Võimas antioksüdant, mis alandab stressitaset kehas.  

Et saaksid kõikidest neist omadustest päriselt osa… veendu, et tarbid kvaliteetset seeneekstrakti. Seente adaptogeensed omadused teevad neist suurepärased toidulisandid. 

Adaptogeenid on taimed või seened, mis aitavad sinu kehal rahuneda, puhastuda ning toetavad üldist tervist ning heaolu. Nad töötavad stressialandajatena ning toetavad keha hormonaalset tasakaalu. Uuringud on näidanud, et adaptogeenid aitavad unehäirete korral. [12]

reishi_seen


SEENTE VÄE SOOVITUS UNEPROBLEEMIDE KORRAL

Tegime lühikokkuvõtte, mis seeni soovitame meie tarbida uneprobleemida korral. Seente Väe ekstraktide pideva tarbimise korral saavutad kvaliteetse une ning energia kogu päeva vältel. Meie soovitame võtta Red Reishit enne magama minekut ning Lion’s Mane’i hommikul.

Red Reishi

Mis on Red Reishi?

Reishi (läikvaabik) on üks maailma kuulsamaid adaptogeene. See 2000 aasta vanune seen on tuntud ka kui “igavese elu ja vaimse tugevuse seent”. See annab sügavama ning tasakaalustatuma une ning vähendab stressi. Maandab ning aitab ärevuse vastu. 

Vanasti kasutati Idamaades seda seent uneprobleemide ja insomnia korral. Läikvaabikul on und soodustav toime. Tänapäeval soovitavad Hiinas nii psühhiaatrid kui arstid läikvaabikut ravimina uneprobleemide korral. [7]

Kuidas tarbida Red Reishit?

Parim on tarbida Red Reishil õhtul, enne magama jäämist. Red Reishil on rahustavad und soodustavad toimeained, mis lasevad sul minna sügavamasse unne. Selle tulemusel ärkad hommikul energilise ja puhanuna. 

Reishi immuunsüsteemi toetavad toimeained aitavad parandada tervist ja võidelda väliste stressoritega. See omakorda aitab paremini magada. Seenel on tugevad antioksüdantsed toimeained, mis aitavad kehal puhastuda. Puhtam keha = parem enesetunne. 

 Meie reishi tuleb seeneekstrakti kujul, kas pulbri või kapslina. Seente Vägi seeneekstraktid on 100% looduslikud ning parim turul olevatest toorainetest. Seda tõestavad meie testide tulemused, mida saad vaadata SIIT

Kapsleid saab lihtsalt võtta koos veega. Kolm kapslit tund enne magama minekut.

Pulbriga on lugu natuke põnev, seda võid lisada oma õhtuse kakao, tee või smuuti sisse. 

Riho tagasiside:

Kohest efekti saab Reishil tunda kui õhtul tarbida. Ja tee seda täiesti paastunud kõhu peale. Võib segada klaasi vee sisse ja juua näiteks. Seda peab siis proovima kuidagi vahustada et paremini lahustuks ja siis on nagu leiva maitsega. Ta mõjutab und ikka väga tugevalt. See on väga huvitav kuidas ta toimib niimoodi.”

Lisa Reishi seen enda õhtusses rutiini ning seadista end sügavale ja tervendavale unele.

Lion’s Mane

lion’s_mane-seen

Mis on Lion’s Mane?

Lõvilakk-korallnarmik (Hericum Erinaceus) on söödav seen, millele omistatakse tervendavad võimed. Lion’s Mane taastab ajuneuronite tööd, stimuleerib kognitiivseid funktsioone ning parandab mälu. Seen on enim tuntud tänu tema potentsiaalile taastada ajurakke. Igapäevane Lion’s Mane tarbimine aitab mäluprobleemide vastu. Samuti on tõestatud Lion’s Mane’i Alzheimeri tõve ning dementsuse vastane toime. 

Kuna Lion’s Mane’il on antibakteriaalne ja põletikku alandav toime, parandab ta juba tekkinud põletikukoldeid ning takistab uute tekkimist. See tähendab, et sinu üleüldine tervis ning immuunsüsteem paraneb. [8]

Lion’s Mane reguleerib unerütmi. Paneb sügavamalt magama ja ärksust aktiivse (REM) une faasis. See tähendab, et Lion’s Mane parandab sinu une kvaliteeti. Samuti tema keha tervendavad omadused aitavad vastu panna välistele stressoritele, mis omakorda mõjub rahustavalt ning stressi alandavalt. 

Kuidas tarbida Lion’s Mane’i?

Meie soovitame Lion’s Mane’i võtta hommikul, mis toetab ja reguleerib une-ärkveloleku rütmi vahetust. Lõvilakk korallnarmik toetab sinu ajufunktsioone terve päeva vältel, vähendab ajuudu ning tagab selgema pea. Mõnele inimesele meeldib seent tarbida enne magama jäämist, sest seenel on võime tagada rahulikum uni. 

Seente Vägi Lion’s Mane seeneekstrakt on 100% looduslik ning parim turul olevatest toodetest. Oleme oma toote lasknud ära testida ning nii kõrged tulemused üllatasid isegi meid. Testide tulemusi vaata SIIT

Lion’s Mane menüüsse võtmine tagab selgema pea, paremad tulemused ning fokuseerimise võime. Pikaajaline seene tarbimine parandab mälu funktsioone. 

Pireti tagasiside:

"Olen viimasel ajal uneprobleemidega jagelenud. Väsimuse pärast jäid asjad tegemata ning tekkis deprekas. Hakkasin Lions Mane võtma ja  tänu Lions Manele on olemine on palju positiivsem ja vaatan tulevikku optimistlikumalt. Sotsiaalset ärevust on vähem. Seega julgen rohkem asju ette võtta."

unekvaliteet

5. Kõkkuvõte

  • Uneprobleemid on 31% täiskasvanutest ning põhjustajateks võivad olla diagnoosimata haigused, stress ja hormonaalne tasakaalutus.
  • Stressihormooni kortisooli eritamine on seotud keha energiavajaduse rahuldamisega. Hoolitse selle eest, et sinu veresuhkur oleks tasakaalus.
  • Enamasti peetakse unetuseks, kui uinumise aeg on üle 30 minuti ja kui seda esineb nädalas rohkem kui kolmel ööl. Kui probleemid on kestnud üle kuue kuu, siis loetakse seda raskeks unetuseks, mis nõuab arsti abi.
  • Üldiselt alluvad peamised füsioloogilised protsessid tsirkadiaantsüklile, millest peamine on une-ärkveloleku tsükkel.
  • Unetuse tagajärjel võivad tekkida nii vaimsed, füüsilised kui ka materiaalsed raskused. 
  • Seente Vägi Red Reishi ja Lion’s mane tasakaalustavad hormoone ning toetavad und. 

 PS! Kui sinu une probleemid on kestnud kauem kui 1 kuu, soovitame konsulteerida arstiga!

Kui oled lugemisega jõudnud siiani ning arvad, et tahaksid funktsionaalseid seeni proovida, siis sinu seenekombo ootab sind meie e-poes!

Kasutatud kirjandus:

  1. Eesti Arst 2019; 98(7):375–376 . Erve Sõõru 
  2. Ülevaade unetuse epidemioloogiast Tuuliki Hion – TÜ Kliinikumi psühhiaatriakliinik https://ojs.utlib.ee/index.php/EA/article/view/9715/4902 
  3. Eesti Arst 2009; 88(4):281−285 ÜLEVAADE Uneaja piiramine häirib kognitiivset funktsiooni ja on terviserisk Liis Sabre¹, Ülla Linnamägi²
  4. https://tervisekool.ee/tervisekool/failid/File/lugemist/hormoonid/Hormoonide%20tasakaalustamine%20toitumise%20abil.pdf
  5. https://www.virtuaalkliinik.ee/uudised/2014/08/20/hupoglukeemia-mitu-palet 
  6. https://evelinvahter.com/blogi/melatoniin-unehairete-ravis 
  7. https://www.seentevagi.ee/blogs/seeneblogi/reishi-pika-elu-ilu-eliksiir
  8. https://www.seentevagi.ee/blogs/seeneblogi/lovilakk-korallnarmik-ehk-lion-s-mane 
  9. Consequences of Insufficient Sleep. “Division of Sleep Services at Harvard Medical School.” http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/consequences
  10. Ehsan Shokri-Kojori, Gene-Jack Wang, Corinde E. Wiers, Sukru B. Demiral, Min Guo, Sung Won Kim, Elsa Lindgren, Veronica Ramirez, Amna Zehra, Clara Freeman, Gregg Miller, Peter Manza, Tansha Srivastava, Susan De Santi, Dardo Tomasi, Helene Benveniste, Nora D. Volkow. β-Amyloid accumulation in the human brain after one night of sleep deprivation. “Proceedings of the National Academy of Sciences Apr 2018, 115 (17) 4483-4488
    https://doi.org/10.1073/pnas.1721694115
  11. https://novaator.err.ee/1608454187/seenetoidud-voivad-vahendada-depressiooniohtu
  12. Liao, L. Y., He, Y. F., Li, L., Meng, H., Dong, Y. M., Yi, F., & Xiao, P. G. (2018). A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide. Chinese medicine, 13, 57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240259/

 

 


Jäta kommentaar

Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist heaks kiita.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.